Skip to main content

No more after five, part 1 : Belajar di Swedia

Hi!

It's been one heck of a rollercoaster journey since I arrived in Sweden to study. Since the journey is so challenging yet exciting at the same time, I don't even know where to start to write about my story as an international student here. Since this information might be more helpful for you, my fellow Indonesian, who wants to study abroad (especially in Sweden), I am gonna write in Bahasa this time (this is time for you to learn Bahasa Indonesia, my dear fellow Chalmerists :p).

Oke! Kita mulai ya! Biar topiknya tersusun agak rapi dan nggak membingungkan, mungkin saya bagi tulisan ini menjadi beberapa bagian ya!

Itu pintu masuk kampus tercinta. Tapi gedung Titis is 20 menit jalan kaki dari situ :(

Belajar di Swedia

Belajar di Swedia adalah pilihan pertama saya (dan satu satunya pilihan saya) sebelum saya memutuskan untuk daftar LPDP. Sebenarnya untuk mendaftar kuliah di Swedia itu nggak terlalu sulit dan nggak ribet karena sistemnya semua sudah terintegrasi dengan rapi. Kalian bisa cek di universityadmissions.se dan cek juga di masing-masing program kampus tujuan kamu di Swedia. Untuk kenalan-kenalan saya dari Indonesia sih kebanyakan belajar di Chalmers, KTH, Lund, Uppsala, Umeå. Tapi ada juga yang jadi orang Indonesia sendirian di Gothenburg University dan University of Borås. Sebenarnya masih banyak universitas di Swedia seperti Jonkoping University, Linkoping University, Sophia Hemmett Academy, Linnaeus University. Tapi gatau ini karena saya aja yang gak gaul atau gimana, tapi nggak ada kenalan di sana sih. Hehe maaf ya!


Kenapa Swedia?


Oh ya, kalau ditanya. Kenapa Swedia sih? Well sebenarnya kalau saya pribadi sih memilih negara yang nggak banyak orang Indonesia-nya, trus bahasa pertamanya bukan bahasa Inggris, tapi orang-orangnya bisa bahasa Inggris. Kenapa? Untuk menantang diri saya sendiri di tengah lingkungan internasional, belajar bersama dari berbagai sudut pandang dari banyak orang yang berlatar belakang berbeda. Selain itu, pendidikan di Swedia semuanya merujuk pada tujuan akhir yaitu sustainability (keberlanjutan). Jawaban sok diplomatis saya ya karena saya memang pengen belajar untuk dapat bekerja atau berwirausaha namun dengan sudut pandang pembangunan berkelanjutan.

So far boring ya? YA! Semoga kamu masih kuat baca yang boring-boring ya! Kalau males baca yang boring, tenang, sudah disiapin post berikutnya yang lebih seru.

Gimana Kurikulumnya?


Kurikulum di sini beda dengan Indonesia. Dalam satu semester di sini, siswa (cuma) belajar 2-4 mata kuliah (tapi 30 sks sih). Dalam satu semester juga terbagi menjadi 2 periode. Dalam satu periode mahasiswa (cuma) belajar 1-2 mata kuliah aja. Jadi, buat kamu semua, mahasiswa Indonesia yang dalam satu semester belajar 24 sks dengan 6-8 mata kuliah, KAMU HEBAT, NAK!

Belajar di sini juga hampir semua terintegrasi dalam mobile app dan web page. Semua materi diupload oleh dosen di mobile app namanya Pingpong. Jadi di manapun kamu berada, kamu bisa akses materi kuliah, jadwal, bacaan seminar, presentasi dosen dari smartphone kamu. Udah nggak ada alasan lagi buat nggak belajar (kecuali males, hahaha!).

Belajar di mana aja bisa, termasuk di bawah discoball.

Apa lagi yang beda dari belajar di Swedia? Okidoki baca di post berikutnya yaa :)

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Should I give up Instagram

It is day 64 of 2018. 
What it means to me that it has been almost three months since I woke up in my bed, thinking about what and where will I be this year. I was looking at my window with deep thoughts. Two lights across the street were faulty, while one was ready to follow. Today I was having such a good time with my boyfriend and my closest friends in Gothenburg. I tried to reflect what I have seen in the past 63 days and how just one thing changed my life.
The first day of 2018, I have made a promise to myself to at least try to start quitting lousy habit - in my case, it was Instagram. Many of you have asked me, why did I deactivate my account. Some of you even said you missed the whole Swedish Journey that I have shared. Some of you also wondered if something terrible happened to me, so I had to deactivate my account.
I was very active before. I shared everything, for the sake of starting a conversation with friends, or just for the convenience of "backup"-ing my picture…

Oseng Tempe Bali - Indonesian Delicacy Recipe Part 1!

Hello everyone!
One of my favourite thing about studying at Chalmers is the international environment where I get to meet lots of people from around the world and of course - to try new delicious food from lots of places! Since my friends and I have been having lots and lots of international dinners, I learned a lot about Indonesian dishes here. Before, I actually never knew how to make them (in Indonesia we have the tendency to buy food at restaurants or food stalls because it is so cheap and it saves lots of time). Now that I learned to cook some of the dishes, I actually feel like I respect more and I couldn't be more proud that we have lots of good food with such interesting way of cooking!

During the latest international dinner(s) I had with my close friends, I cooked Oseng Tempe Bali and Klepon. It was a surprise that everyone liked it! Therefore, I would like to share the recipe of Oseng Tempe Bali and Klepon that I made here. Of course, they did not taste 100% the same with …

Titis dan Tempe

Hai semuanya !



Today I will post about the latest activity that I am proud of (because normally I wouldn't even think of doing this). I am going to talk about my day with TEMPE !! (Btw maaf ya bahasanya agak campur-campur for this blog. I am too friggin' excited to share this, I ignore all of the language stuffs).

I am talking about tempe-food not Tempe, my friend.




This is my friend, his name is Tempe. Tempe is a guy. He has a band with Wednes called Rabu. Tempe wants to get his scholarship too, soon. Tempe is nice.  Be like Tempe.




...





Maaf untuk intermezzo barusan yang agak tidak penting.


YOW! Now I will start to write about tempe the food. So some of you may know that I will be going abroad very soon (still waiting for my visa to be granted - fingers crossed, toes crossed, everything crossed). The thing that my family and my friends are concerned of is that I will be missing a lot of things from Indonesia, especially the food (ayam geprek, rawon, sup ikan Manado, soto Betawi, pece…